Exams · UGC NET · Paper 1 · UGC NET June 2024 Re-Exam (22.08.2024) Shift-I

UGC NET June 2024 Re-Exam (22.08.2024) Shift-I — Solved Previous Year Questions

UGC NET · Paper 1 — 50 previous year questions, each with the answer and an explanation.

  1. Which among the following is NOT a common pattern of deductive reasoning? · Ans: D
  2. Consider an MS-Excel worksheet where cells A1 to A6 contain 90, 60, 150, 30, 50, 130 and cells B1 to B6 contain 70, 170, 20, 110, 40, 30. What will be the value of cell C1 containing the… · Ans: C
  3. Devarshi Narada is treated as the first communicator because: · Ans: B
  4. Arrange the data sets with the following pairs of mean and standard deviation in increasing order of their coefficient of variation. Choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  5. What can be inferred from the following? 'Because x = 3 and y = 5, then x + y = 8.' It is a: · Ans: B
  6. Match List I (Learning style) with List II (Characteristic) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  7. Match List I (MOOCs quadrant) with List II (Component) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: A
  8. In the context of learning, which of the following does NOT represent the self-concept? · Ans: A
  9. 'Education is the manifestation of perfection already in man' is a statement by: · Ans: D
  10. What can be correctly claimed of a deductive argument? Choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  11. Arrange the following gases in ascending order of their Global Warming Potential (GWP). Choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  12. Jharkhand has become a favourite destination for visitors from India and abroad because of its: · Ans: C
  13. The organisation of archaeological workshops has helped to create awareness about: · Ans: B
  14. According to UGC Regulations 2018 on plagiarism, a student's registration in the Ph.D. programme will be cancelled for which of the following similarity percentages in the thesis? Choose the correct answer from the opti… · Ans: D
  15. Which of the following activities is NOT included in the State Government's initiative for enrichment? · Ans: D
  16. Which of the following correctly represent characteristics of teaching? Choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  17. In which combination of sports has Jharkhand gained national and international recognition? · Ans: A
  18. Based on the source of their food, organisms occupy a specific place in the food chain known as: · Ans: A
  19. Which city was once considered the hub of education in Jharkhand? · Ans: B
  20. Who invented the printing process (movable-type printing press)? · Ans: D
  21. Write the following types of communication in proper sequence (from the most personal to the widest reach). Choose the correct answer from the options given below. · Ans: A
  22. 'I never teach my pupils; I only attempt to provide the conditions in which they can learn' is a statement by: · Ans: B
  23. Which of the following is NOT a primary air pollutant? · Ans: C
  24. Where did nuns and monks meditate, debate and discuss with the learned in their quest for knowledge? · Ans: A
  25. Match List I (Concept) with List II (Description) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  26. Who sends what to whom in a communication process? Choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  27. Identify the numbers that occur in the series 2, 10, 30, 68, 130, ... Choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  28. Match List I (Communication terms) with List II (Features) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  29. Survey research on a single case with a view to revealing important features about its nature corresponds to which of the following research designs? · Ans: C
  30. Which of the following is concerned with the question of whether a measure of a concept truly represents that concept? · Ans: C
  31. Match List I (International meetings) with List II (Key objectives) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: A
  32. Which of the following are parts of AYUSH undergraduate education? Choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  33. What are the advantages of using cloud computing word processing software? Choose the correct answer from the options given below. · Ans: D
  34. Match List I (Term/concept) with List II (Description) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  35. ChatGPT is an AI chatbot developed by OpenAI and was launched in November 2022. What does ChatGPT stand for? · Ans: D
  36. Arrange the following open universities according to their year of establishment in chronological order (older to newer). Choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  37. 90 persons consume 810 kg of food in 27 days. In how many days will 60 persons consume 300 kg of food? · Ans: C
  38. Match List I (Initiatives in higher education) with List II (Description) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  39. If (L)M represents a number L in the base-M number system, then identify the correct descending order of the following numbers when converted to base-10. Choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  40. How many boys are enrolled in Soccer and Tennis together? · Ans: D
  41. What is the difference between the number of girls and the number of boys enrolled in the game of Tennis? · Ans: A
  42. Arrange the following fractions in decreasing order. Choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  43. Which among the following are global-scale phenomena? Choose the correct answer from the options given below. · Ans: D
  44. 'A' takes twice as much time as 'B' to complete a work, and 'C' does it in the same time as both 'A' and 'B' together. If all three work together and complete the work in 5 days,… · Ans: C
  45. Arrange the following themes of the Sustainable Development Goals according to their goal number in increasing order. Choose the correct answer from the options given below. · Ans: A
  46. Match List I (Type of variable) with List II (Example) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  47. Match List I (Word) with List II (Unique code) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  48. The number of boys enrolled in Soccer is what percentage of the number of boys enrolled in all five sports games? · Ans: B
  49. The number of boys enrolled in Cricket is approximately what percentage more than the number of students enrolled in Badminton? · Ans: C
  50. What is the number of boys who are enrolled in the game Basketball? · Ans: D

Practise this paper →