Exams · UGC NET · Paper 1 · UGC NET December 2022 (16.03.2023) Shift-I (Psychology)

UGC NET December 2022 (16.03.2023) Shift-I (Psychology) — Solved Previous Year Questions

UGC NET · Paper 1 — 50 previous year questions, each with the answer and an explanation.

  1. According to the passage, Malthus believed that food supply could be increased by · Ans: D
  2. According to Malthus's Essay on the Principle of Population, human population would be kept in check by · Ans: C
  3. According to NEP 2020, Higher Education Institutions (HEIs) will focus on research and innovation by setting up · Ans: B
  4. The universities in Calcutta, Bombay and Madras were established through the acts of incorporation passed by which governor-general and viceroy in January 1857? · Ans: A
  5. The National Council of Rural Institutes (NCRI), a registered autonomous society fully funded by the Central Government, is based in · Ans: A
  6. As per NEP 2020, in Higher Education Institutions the focus areas of vocational education will be chosen based on · Ans: D
  7. Given below are two statements. Statement I: Teacher-centred learning is one of the main characteristics of non-conventional learning. Statement II: A prescribed curriculum is one of the main characteristics of conventi… · Ans: D
  8. Given below are two statements. Statement I: Malthus believed that population grows faster than the food supply. Statement II: Malthus was greatly influenced by events that occurred in the nineteenth century. In the lig… · Ans: C
  9. Identify the correct order of the terms A to E to complete the following paragraph about MAC and IP addresses: 'A MAC address is a media access ___ address. A network device has a ___ MAC address that… · Ans: A
  10. Which one of the following is not a constituent of photochemical smog? · Ans: C
  11. What is the correct increasing order of the Global Warming Potential of the following air pollutants? A. CFC-11 (CCl3F), B. Nitrous oxide (N2O), C. Carbon dioxide (CO2), D. Methane (CH4). · Ans: C
  12. Lead (Pb), one of the important criteria air pollutants, was widely used in petrol due to its efficacy in · Ans: A
  13. Which of the following wind energy rotors is mostly used for electric power generation? · Ans: B
  14. The Secretariat of the Convention on Biological Diversity (CBD) is based in · Ans: A
  15. If the statement 'Some golf players are not rich persons' is given as false, which of the following statements can be inferred to be true? · Ans: C
  16. Given below are two statements. Statement I: Growth in arithmetic progression is faster than that in geometric progression. Statement II: The only paper that Malthus produced was his Essay on the Principle of Population… · Ans: B
  17. Given below are two statements, one labelled as Assertion A and the other as Reason R. Assertion A: Malthus could accurately predict the population growth that has taken place in the last two centuries. Reason R: He bel… · Ans: D
  18. A teacher creates a presentation to advertise the Annual Sports Day. Which of the following show features that allow navigation around a presentation? · Ans: D
  19. Given below are two statements. Statement I: All courses through the SWAYAM platform are interactive, prepared by the best teachers in India, and available free to learners. Statement II: NCTE is the National Coordinato… · Ans: C
  20. Which one of the following acronyms is matched incorrectly with its full form? · Ans: A
  21. The simple interest accrued on a certain principal is Rs. 1200 in 4 years at 8 percent per annum. What would be the simple interest accrued on thrice that principal at 6 percent per annum in 3 years? · Ans: A
  22. The sum of 15 terms of an arithmetic progression is 600 and the common difference between consecutive terms is 5. Find the first term of the series. · Ans: A
  23. The average age of a group of 40 boys is 15 years. A boy aged 20 years leaves the group and a new boy joins. If the average age of the new group becomes 15.2 years, find the… · Ans: D
  24. Which of the following propositions are so related that one is the denial or negation of the other? · Ans: B
  25. Which of the following statements are equivalent? · Ans: A
  26. 'There is smoke on the distant hill. Since smoke is always accompanied by fire, the hill must have fire too.' Which of the following corresponds to the middle term (hetu) in the above argument? · Ans: D
  27. Sunita has a number of files of different sizes. In this context, which of the following statements are true? · Ans: B
  28. Which of the following is an exclusive element identified by Wilbur Schramm in the process of mass communication? · Ans: D
  29. In communication, content filters are known as · Ans: D
  30. What are the main features of the interactional model of communication? · Ans: C
  31. Given below are two statements. Statement I: Of all the types of communication, interpersonal communication is the most effective. Statement II: Human factors in direct communication are the greatest influencers as they… · Ans: A
  32. Given below are two statements. Statement I: Too much media communication has necessitated the need for media literacy. Statement II: Audience fragmentation and media literacy are unrelated areas of mass communication. … · Ans: C
  33. A two-digit number has 3 in its unit's place, and the sum of its two digits is one seventh of the number itself. Find the number. · Ans: B
  34. In a certain coded language, 'ORANGE' is coded as 'QUESML'. How will 'APPRICOT' be written in that language? · Ans: C
  35. 'Mr. Arun's new car is silver grey, has grey leather upholstery and gives excellent mileage. Mr. Varma's new car is also silver grey and has matching grey leather upholstery. I am sure Mr. Varma's car must be equally… · Ans: B
  36. The degree to which observed values or scores are free from errors of measurement refers to · Ans: A
  37. One of the many common abbreviations used in research reports is 'n.d.'. It means · Ans: A
  38. The marks scored by Amit in Mathematics in Test-2 is what percent of the marks scored by him in the same subject in Test-1? · Ans: A
  39. The marks scored by Amit in Physics in both tests together is approximately what percent more than the marks scored by him in Hindi in both tests together? · Ans: D
  40. In the 'ADDIE' model of instructional design, 'A' stands for · Ans: B
  41. Given below are two statements. Statement I: The basic function of illustrative case studies is to make the unfamiliar familiar and to give readers a common language about the topic in question. Statement II: The basic … · Ans: C
  42. Given below are two statements. Statement I: The channels of SWAYAM PRABHA are uplinked from BISAG-N, Gandhinagar. Statement II: In SWAYAM PRABHA, every day there will be new content for at least 5 hours which is repeat… · Ans: C
  43. Which of the following is the National Coordinator for SWAYAM for Management Studies? · Ans: A
  44. In the context of hypothesis testing using a paired t-test, if n is the number of pairs in the two related samples, the degree of freedom is · Ans: C
  45. The answers to which of the following questions can be found in the 'Introduction' section of a research paper? · Ans: D
  46. Given below are two statements, one labelled as Assertion A and the other as Reason R. Assertion A: The quality of research publications in peer-reviewed journals is generally better than in journals where peer review i… · Ans: C
  47. The total marks scored by Amit in Physics, Chemistry and Mathematics together in Test-2 is · Ans: B
  48. The difference of the marks scored by Amit in Chemistry in Test-2 and in English in Test-1 is · Ans: C
  49. The percentage rise in the marks scored by Amit in IT, from Test-1 to Test-2, is · Ans: C
  50. Which of the following is not a characteristic of learning? · Ans: D

Practise this paper →