Exams · UGC NET · Paper 1 · UGC NET December 2022 (21.02.2023) Shift-I

UGC NET December 2022 (21.02.2023) Shift-I — Solved Previous Year Questions

UGC NET · Paper 1 — 50 previous year questions, each with the answer and an explanation.

  1. Who among the following gave us the names of the twelve divisions of the solar zodiac and whose calculation of the earth's circumference was not off the mark? · Ans: B
  2. Following the recommendations of which of the following committees was the Central Advisory Board of Education (CABE) revived in 1935? · Ans: B
  3. According to the passage, what was Illich's criticism of expert-based institutions? · Ans: C
  4. According to the passage, his critiques were set in the context of · Ans: B
  5. According to the passage, what did Illich foresee in his book? · Ans: A
  6. According to the passage, the consequences of the Industrial Revolution are which of the following? · Ans: D
  7. According to the passage, the inference is that · Ans: C
  8. Given below are two statements. Statement I: Most of the hazardous landslides are induced by earthquakes. Statement II: All landslides involve the falling of earth material under shear stress. In the light of the above … · Ans: D
  9. Given below are two statements. Statement I: It is relatively easier to monitor and regulate water pollution caused by non-point sources than point sources. Statement II: A non-point source of water pollution may be fai… · Ans: B
  10. Given below are two statements. Statement I: By 2025, two-thirds of the world's people will be living in water-stressed countries. Statement II: The growth of water withdrawal and consumption in the industrial sector is… · Ans: C
  11. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  12. The sources of heat of geothermal energy are which of the following? · Ans: C
  13. Which of the following statements is contradictory to the statement Some birds are mammals? · Ans: D
  14. If the statement Some animals are not birds is given as false, then which of the following statements can be immediately inferred to be false? · Ans: B
  15. Given below are two statements. Statement I: Indian logic treats induction and deduction as separate processes. Statement II: Indian logic does not reject the verbalist view of logic. In the light of the above statement… · Ans: B
  16. An Indian company designs a mobile application to process staff records. In each record, 10 bits are used to store the staff ID and 20 bytes are used to store the staff name. How many staff records can… · Ans: A
  17. The action of sending text messages to fraudulently obtain another person's bank details is called · Ans: D
  18. What are the main benefits of using an SSD rather than an HDD? · Ans: C
  19. Match List I (Statement) with List II (Value) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: C
  20. Given below are two statements. Statement I: Entries in blogs are organized from most recent to least recent. Statement II: Hits are the number of occasions where key words in a search engine match up with websites or… · Ans: A
  21. Given below are two statements. Statement I: Communication can create a feel-good factor among receivers. Statement II: Communication can be used as an instrument to divide and alienate the receivers. In the light of th… · Ans: A
  22. Consider the series minus 5, minus 3, minus 5, minus 2, minus 5, minus 1, minus 5, P, minus 5, Q. What are the values of P and Q? · Ans: C
  23. 10 persons can cut 7 trees in 14 days. In how many days can 16 persons cut 12 trees? · Ans: C
  24. According to NEP 2020, which of the following will NOT be a function of the National Educational Technology Forum (NETF)? · Ans: C
  25. The National Skill Qualification Framework (NSQF) is a competency-based framework that organizes all qualifications according to a series of levels of which of the following? · Ans: B
  26. Which of the following statements is logically equivalent to the statement All women are honest human beings? · Ans: D
  27. What is the full form of NHERC? · Ans: C
  28. A sample of respondents which is available to researchers because of their access to the respondents is identified as · Ans: D
  29. Which of the following are the steps in a systematic review of literature? · Ans: B
  30. Given below are two statements. Statement I: Quantitative research lays emphasis on the generalisability of findings. Statement II: Probability sampling does not generate a representative sample. In the light of the abo… · Ans: C
  31. Given below are two statements. Statement I: In probability sampling, it is not necessary that all the members of the population have an equal opportunity to be part of the sample. Statement II: The non-probability samp… · Ans: D
  32. Language for communication is a product of · Ans: C
  33. By creating a bunch of expectations, mass media induce which of the following among audiences? · Ans: D
  34. Human communication involves which of the following factors? · Ans: A
  35. Given below are two statements. Statement I: Communicative language is the means of transmission of our values and social norms. Statement II: Language defines and communicates the world around us. In the light of the a… · Ans: A
  36. The average age of a family of 5 members three years ago was 17 years. In spite of the birth of a child in the family during these 3 years, the present average age of the family remains… · Ans: A
  37. Find a single discount equivalent to two successive discounts of 10 percent and 20 percent. · Ans: B
  38. A person walks 30 metres north, then turns right and walks 30 metres. He then turns right and walks 45 metres. Then he turns left and walks 15 metres. Again he turns left and walks 15 metres. In… · Ans: D
  39. Match List I (National MOOCs coordinators) with List II (Programme) and choose the correct answer from the options given below. · Ans: B
  40. Which informal fallacy is committed in the following statement: Of course you want to buy XYZ toothpaste. There must be a reason why 90 percent of India brushes with XYZ toothpaste. · Ans: C
  41. The use of theory in social science research is important as it provides · Ans: C
  42. The ratio of the number of literates in City F to that in City A is · Ans: C
  43. The number of females in City B is what percent of the number of females in City C? · Ans: D
  44. The number of illiterates is more than one lakh in · Ans: C
  45. The average of the total number of literates in Cities A, B, C and E together is (in lakhs) · Ans: A
  46. If the number of persons increases by 10 percent in City B and by 12 percent in City A in 2021 with respect to 2020, then the ratio of the number of persons in City B to that… · Ans: D
  47. Which social media platform introduced one of its main features known as Super Follows? · Ans: C
  48. Which theory and theorist are associated with learning through observation? · Ans: C
  49. Given below are two statements. Statement I: The direction of flow of emotional energy is changed through the process of redirection and sublimation from an undesirable goal to a socially desirable one. Statement II: Ca… · Ans: A
  50. What is the main aim of classroom management? · Ans: D

Practise this paper →